fbpx
Bodrum, Muğla, TÜRKİYE
+90-544-338 39 87

Siber saldırılar karşısında ne yapabiliriz?

Siber saldırılar karşısında ne yapabiliriz?

İnternet kullanımı artıyor. Peki ya internet güvenliğiniz hakkında ne yapıyorsunuz?

Çevrimiçi platform oyunları tüm dünyada daha fazla rağbet görmekte, üstelik günlük hayatımızın bir parçası haline gelerek cep telefonlarımızdan bile oynanır durumda. Ülkemizde akıllı telefon kullanıcılarının yaklaşık yarısı düzenli olarak çevrimiçi oyun oynamakta. Doğaldır ki bu da siber suçluların ekmeğine yağ sürmekte. Siber suçlular, bu kişilerin hesaplarını ele geçirerek karaborsada satmaktalar.

Kaspersky Lab’in araştırmasına göre, ülkemizde tüketicilerin % 79’u düzenli olarak çevimiçi oyun oynamakta ve kullanıcıların % 32’si genele açık Wi-Fi ağlarını kullanmakta ve bu kullanıcıların % 76’sı hiç bir güvenlik önlemi almamakta.

Oyun anında birden fazla çevrimiçi profille bağlantı kurulmuş olduğundan, saldırıdan zarar görenler e-posta ve sosyal ağlar gibi başka hesap erişimlerini de kaybetmiş oluyorlar. Belki eğlence için oynayanlar büyük bir şey kaybetmemiş olabilirler ancak bu işi profesyonel anlamda sürdürenlerin zararı gerçekten çok büyük olabiliyor.

Siber saldırılar
Siber saldırılar daha çok çevrimiçi oyunculara yapılmakta.

Kaspersky Lab Tüketici İş Birimi Lideri Andrei Mochola çok önemli bir ayrıntıya dikkat çekiyor. Mochola’ya göre kullanıcılar unutmaktan çekindikleri için kolaylıkla tahmin edilebilecek parolalar kullanıyorlar ve siber saldırganlara daha kolay yem oluyorlar. Kaspersky Total Security‘de yer alan Kaspersky Password Manager gibi parola yöneticileri, kullanıcıların bilgilerinin güvende olmasını sağlıyor. Dijital kasada saklanan bu bilgilere kişinin kullandığı aletlerden erişim oldukça kolay. Otomatik parola üretici özelliği ile güçlü ve güvenilir, karmaşık parolalar oluşturulabiliyor. Ana parolayı hatırlayabilen kullanıcı bu tek parola sayesinde oldukça karmaşık başka parolalar oluşturarak çevrimiçi oyunlarını güven içinde oynayabiliyor.

Kaspersky Lab araştırmacıları yeni bir zararlı yazılım olan Skygofree’yi tespit ettiler.

Son derece gelişmiş ve çok aşamalı bir casus yazılım olduğu bildirilen Skygofree’nin 2014’ten beri aktif olduğu açıklandı. Bu yazılım sayesinde ele geçirilen cihaz üzerinden konum tabanlı ses kaydı yapılabilmekte. Çevredeki konuşmaları dinleme özelliği olan bu yazılım Erişilebilirlik Hizmetlerini kullanmak suretiyle WhatsApp mesajlarını çalma ve siber saldırganlar tarafından belirlenen Wi-Fi ağlarına bağlama özelliklerine sahip.

Cihaz içerisinde yer alan hemen tüm bilgileri ele geçiren yazılım kendini korunan uygulamalar içinde göstererek gizli kalmayı ama ekran kapandıktan sonra da çalışmaya devam etmeyi başarabiliyor. Kaspersky Lab Hedefli Saldırı Araştırma Zararlı Yazılım Analisti Alexey Firsh‘e göre mobil cihazlara yapılacak saldırıları engelleyebilmek gerçekten zor. Bunu bilen Skygofree yazılımcıları da durumu kendi avantajlarına kullanmışlar. Firsh, kullanıcıların bu tür zararlı yazılımlardan korunmak amacıyla Kaspersky Security for Mobile gibi mobil araçlarda güvenlik sağlayıcı çözümler kullanmalarını öneriyor.

Bununla beraber dikkat edilmesi gereken noktalar;
tanımadığımız kişi ve kurumlardan gelen e-postaları açarken dikkatli olmalıyız,
– bağlantıları tıklamadan evvel web sitelerinin kaynağını kontrol etmeliyiz,
– şüphelendiğiniz anda servis sağlayıcıyı arayarak doğrulama talep edebilirsiniz,

Siber saldırılar
Siber saldırılar, 2018 yılında artarak devam edecek.

Global güvenlik yazılımları şirketi Bitdefender Antivirüs’ten 2018 yılı için siber güvenlik tahminleri.

İnternet kullanımının artması neticesi olarak siber saldırıların artmasını ve daha karmaşık hale gelmesini bekleyen Bitdefender Antivirüs uzmanlarının 2018 yılı için belirledikleri konu başlıklarını sizler için özetledik;

Dijital Paralar – dijital paraların kullanımının ve buna bağlı olarak değerlerinin artması siber suçluların ilgisini haliyle bu konuya çekecektir.
İnternete Bağlı Cihazlar (IoT) – geçtiğimiz yıl yaklaşık Mirai botnet tarafından 100.000 IoT cihazın ele geçirildiğini ve bunlarla en büyük DNS servis sağlayıcılarından birinin kullanılmaz hale getirildiğini biliyor muydunuz?
Spam e-postalar – dünya e-posta trafiğinin % 60’ını oluşturan spam e-postalar bu yılda gündemde olacaklar. Bundan hiç kuşkunuz olmasın.
Kazanç Getiren Alanlar – siber saldırıların doğal olarak daha fazla kazanç sağlayan alanlara yönlenmesi bekleniyor. Fidye yazılımlar, firmalar ve son kullanıcılar için en büyük tehdit olmaya devam edecekler.
Mobil tehditler artacak – işletim sistemleri, kötü uygulamaların son kullanıcı tarafından indirilmesini engelleyebilmek için makine öğrenme sistemlerini benimseyecekler.
Mac OS kullanıcıları dikkat! – iddiaların aksine, Apple’ın Mac OS sisteminin de kötü amaçlı yazılımlar tarafından ele geçirilebildiği bir gerçek. Kullanıcıların dikkatli olmalarında fayda var.
Yeni potansiyel hedef bulut altyapısı – firmaların bulut depolama platformlarını daha fazla kullanmaya başlamalarıyla beraber daha fazla siber tehditlere maruz kalmaya başladılar.
Siber sigorta – firmaların siber saldırıları ciddiye almaları ve ticari bir risk olarak görmeye başlamalarıyla beraber siber sigorta poliçeleri yoğunluk kazanmaya başlayacak,
Siber zorbalık bu yıl daha fazla artacak ancak bunlardan olumsuz olarak etkilenen gerek kişiler gerekse hükümetler ve güvenlik kuruluşları artan bir işbirliği içine girecekler.

19/01/2018
|

Related Posts

Leave a reply

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.