fbpx
Bodrum, Muğla, TÜRKİYE
+90-544-338 39 87

COVID19’a Karşı Küçük İşletmeler Hangi Önlemleri Almalı?

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin CORONA yani COVID19’a karşı almaları gereken önlemleri kısaca açıklamaya çalıştık.

COVID19’a Karşı Küçük İşletmeler Hangi Önlemleri Almalı?

Koronavirüs veya bir diğer adı ile COVID19 sadece insan sağlığı için değil, iş dünyası için de önemli bir tehdit oluşturuyor. Hükümetlerin sokağa çıkma yasağı, bölgesel veya yerel karantina uygulamaları ve insanların alışveriş alışkanlıklarında oluşan değişimler ani bir talep düşüşüne ve hammadde tedarik zincirinde aksamalara yol açıyor.  Hastalığın yayılması ile birçok işletme çalışanlarını evden çalışmaya teşvik etti veya vardiya azaltmasına başladı. Ancak pandeminin seyrinin nasıl devam edeceği konusundaki bilinmezlik işletmelerin de önlerini görmelerini engelliyor.

Her ne kadar ortada büyük bir bilinmezlik olsa da şirketiniz için alabileceğiniz bazı önlemler sayesinde sadece bu kriz dönemini atlatmanızı sağlamakla kalmayacak aynı zamanda pandemi sonrası dönem için de hazırlıklı hale getirecektir.

Bu makalemizde Koronavirus (COVID19) pandemisinde küçük işletmelerin sahipleri ve çalışanları için alabilecekleri bazı önlemlerden bahsedeceğiz.

Öncesinde koronavirüsün nasıl yayıldığı konusunu paylaşmak istiyoruz;

Koronavirüslü insanlar öksürdüğünde, hapşırdığında veya konuştuğunda ortama yayılan damlacıklar ile yayılır. Bu damlacıklar aynı ortamdaki insanların ağızlarına veya burunlarına veya akciğerlerine ulaşabilir.

Bir kişinin, virüsü olan bir yüzeye veya nesneye dokunup kendi ağızlarına, burnuna veya muhtemelen gözlerine dokunarak koronavirüsü alması mümkün olmakla birlikte bunun virüsün yayılmasının ana yolu olduğu düşünülmemektedir.

Koronavirüs
COVID19’a Karşı Küçük İşletmeler Hangi Önlemleri Almalı?

İşyerleri COVID-19 Önleme İpuçları:

1.       İşverenler, çalışanların koronavirüs (COVID19) hakkında bilgilerini güncel tutmak için açık ve sık sık çalışanlar ile iletişim kurmalı, çalışanların Sağlık Bakanlığının sosyal medya kanallarını ve akıllı cihaz uygulamalarını takip etmelerini sağlanmalıdır.

2.       Çalışanlar hem müşteriler hem de diğer çalışanlar ile el sıkışmaktan sakınmalıdır.

3.       Çalışanlar işyerine girer girmez ellerini en az 20 saniye yıkamalı, eğer bunu sağlamak mümkün değil ise Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı dezenfektan ve/ya en az 70 derecelik kolonya gibi alkol içeren bir madde ile ellerini dezenfekte etmelidir. Unutulmamalıdır ki bulaşıcı damlacıklar öksürme ve hapşırma yoluyla ellerinize bulaşabilir. Ya da virüsle kontamine olmuş bir yüzeye temas ederseniz ağzınıza, burnunuza veya gözlerinize dokunursanız vücudunuza girebilir.

4.       Toplantı salonları ve yemekhane gibi çalışanların toplu bulunacağı alanlarda sosyal mesafe korunmalı, kişiler en az 1 metre mesafe ile oturmalıdır. Yakın ve uzun süreli temas (Hasta bir kişi ile 1 metreden daha kısa bir mesafede 15 dakikadan daha uzun kalmak) hastalığın geçiş riskini artırmaktadır.

5.       Toplantılar Hangouts, Zoom veya Steamyard gibi uygulanmalar üzerinde yapılmalı, mümkün değil ise katılımcılar maske kullanmalıdır. Hastalık damlacık yolu ile bulaşmaktadır. Bir kişi hapşırır veya öksürürse, virüs doğrudan diğer insanların burun, ağız veya gözlerindeki mukoza zarlarına taşınabilir.

6.       Çalışanların iş seyahatleri askıya alınmalı veya sınırlandırılmalıdır. İşverenler, koronavirüs (COVID19) bulaşma riski yüksek olan şehir ve bölgelere iş seyahatini yasaklamayı veya kesinlikle sınırlamayı düşünmelidir.

7.       Çalışanlar hapşırma ve öksürme sırasında bir kağıt medile, mümkün değil ise kolu ile ağzını kapatmalıdır. Sonrasında kağıt mendil çöpe atılmalıdır. Bu durum işletme girişine yazılacak bir uyarı metni ile müşterilere de önerilmelidir.

8.       Çalışanlar diğer çalışanlar ve müşteriler ile kişisel eşyalarını paylaşmaktan kaçınmalı kapı kolu gibi sık dokunulan yüzeyler günlük olarak usulüne uygun şekilde temizlenmelidir.

9.       Yapacağı işi evden çalışma yolu ile sağlayabilecek personel evden çalışmaya teşvik edilmelidir.

10.   Koronavirüs (COVID19) birkaç saat havada canlı kalabileceği için işletmenin camları açık bırakılmalı, yeterli havalanma sağlanmalıdır.

11.   İşletme içerisindeki tuvalet ve lavabolar günde 2 defa çamaşır suyu kullanılarak temizlenmelidir.

12.   Çalışanlar mümkün ise toplu taşıma araçlarını kullanmamalı, işe gelip giderken kendi araçlarını kullanmalıdır. Çalışanlara ödenecek bir miktar ek ücret karşılığında kendi araçlarını kullanmaları özendirilmelidir.

13.   Çalışanlar yeterli su tüketmeye özendirilmeli, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkları bırakmaya teşvik edilmelidir.

14.   Ateş, öksürük, kırgınlık gibi belirtileri olan çalışanlar hastaneye yönlendirilmeli ve evde dinlenmelerine izin verilmelidir.

Sonuç olarak COVID19 küresel olarak ve hızla genişlemeye devam etmekte, neredeyse her gün yeni gelişmeler ve salgınlar yaşanmaktadır. Buna göre, işverenlerin çalışanlar ile iletişim kurması, sağlık ve güvenlik önlemleri alması, virüs hakkındaki bilgileri izlemesi ve acil durumları planlaması ve hazırlaması yapmalıdır.

Kaynak: Bushcraft

Related Posts

Leave a reply

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.