fbpx
Bodrum, Muğla, TÜRKİYE
+90-544-338 39 87

Dijital Reklamcılık Önlenemez Şekilde Yükselişini Sürdürüyor

Dijital Reklamcılık Önlenemez Şekilde Yükselişini Sürdürüyor

Dijital Reklamcılık Önlenemez Şekilde Yükselişini Sürdürüyor
Türkiye reklamda dijitali sevdi

İnternet kullanımının artışına paralel olarak Dijital Reklamcılık ülkemizde her yıl çift haneli büyümeye sahne oluyor. ABD’de hazırlanmış olan bir rapora göre dijital reklamcılık % 23 büyümüş ve 40.1 Milyar USD’lik bir hacme ulaşmış. Ülkemizde geçtiğimiz yıl       % 14.6 büyüyerek, 1.063 Milyon TL. lik bir işlem hacmine ulaşan dijital reklam yatırımlarının bu yılda büyümesine hız kesmeden devam etmesi bekleniyor. CRM Medya Ajans Başkanı Ramazan Becer‘e göre İnternet kullanımının artması ve buna bağlı olarak marka bilinirliğine olan katkısının farkına varılmasıyla, firmalar dijital reklamcılığına daha fazla önem verecekler.

Dijital Reklamcılık Önlenemez Şekilde Yükselişini Sürdürüyor
Reklam akvaryumu televizyon ve dijital reklamcılıkla büyüyor

Geleneksel mecraların yanında dijital reklamcılık daha fazla önem kazanmaya başladı.

Yapılan araştırmalar sonucu tahmin edilebileceği gibi geçtiğimiz yıl TV % 55’lik bir oranla en çok kullanılan medya aracı olarak belirlenmiş. Fakat teknolojik gelişmelerin hızla artması neticesi ve dijital mecra ile bütünleşmesi, reklam sektörünün gücünü artırmakta. Union İstanbul Ajans Başkanı Mehmet Erkmen‘e göre, toplumun büyük çoğunluğunun televizyon seyretmesine rağmen, dijital mecraların yüzde 24 büyüme göstermesi, onu rakip olmaktan ziyade TV nin destekçisi haline getiriyor. Geleneksel medyanın (TV, radyo, gazete) potansiyel müşterilere ulaşmada yetersiz kalması, dijital reklamcılığın önemini artırmakta.

Dijital Reklamcılık Önlenemez Şekilde Yükselişini Sürdürüyor
Girişimciler için Pazarlama Stratejisi Önerileri

FreakOut açıklıyor: Girişimciler için Pazarlama Stratejisi Önerileri

Dijital reklam teknolojisi alanında Japonya’nın en büyük firması olan FreakOut Türkiye Ülke Müdürü Okay Tuğ‘a göre İnternet üzerinde pazarlama, satış yapacak girişimcilerin mobil cihazları göz önünde tutmaları gerekiyor. Türkiye’de İnternet kullanımının % 62’si mobil cihazlar üzerinden sağlanmakta ve We are social rakamlarına göre kişi başı internet kullanımı günlük 3,5 saate yaklaşmış durumda. Bu nedenle tasarlanacak web sitesinin mutlaka mobile uyumlu olması ve kolay bir ara yüze sahip olması gerekmekte. Önemi azalmış gibi görülse de E-Posta pazarlaması hala önemini korumakta. Geçen yılki verilere göre mobil cihazlardan e-posta okuma oranı % 55’e ulaştı. Yeni nesil her reklamdan etkilenmemekte hatta reklam engelleme seçeneklerini kullanmakta. Bu sebeple ziyaretçiyi yormayacak, doğal reklamların kullanımına özen göstermek gerekiyor. Bu sayede geleneksel reklamcılığa göre daha fazla CTR ile maliyet avantajı sağlayabilirsiniz. Son olarak mutlaka hedef kitlenize en uygun sosyal medya platformunu tercih edin.

Dijital Reklamcılık Önlenemez Şekilde Yükselişini Sürdürüyor
Türkiye reklamda dijitali sevdi

Büyük firmalar dijital reklamlarda kesinti mi yapıyorlar?

Geleneksel reklamcılığa göre daha fazla ölçülebilir bir özelliğe sahip olmasına rağmen, özellikle büyük firmalar medya ajanslarından daha şeffaf, daha ölçülebilir ve marka güvenliğini sağlayıcı bir sitem talep ediyorlar. Hızlı tüketim pazarlamasının dünya devlerinden Procter & Gamble (P&G), YouTube’da yer alan şiddet, terör ihtiva eden içeriklerde reklamlarının yayınlanmasından edindiği hoşnutsuzluğu dile getirmişti. Firmanın belki de haklı olduğu dijital reklamcılık alanında yaptığı dijital medya satın alma kesintisine rağmen, satışlarında gerileme olmadığı bilakis %2 civarında artış olduğundan anlaşılabilir.

Dijital Reklamcılık Önlenemez Şekilde Yükselişini Sürdürüyor
2018’de Programatikte Öne Çıkacak Trendler

Programatik yatırımlarında göz önünde bulundurması gereken 3 önemli trend.

İnternet üzerinden çalışan firmaların sayısı arttıkça, dijital reklam satın alma sektöründe programatiğin rolü de önem kazanmakta. RTB House Türkiye Ülke Müdürü Can Tunçer‘e göre, envanterde kalanları satmak üzere ortaya çıkmış olan programatik çözümler bugün internet reklamcılığı alanında büyük firmaların kullanımında olan bir araç niteliği kazandı. Markaların, müşterilerine ait sahip oldukları verilere bağlı olarak, doğru hedef kitle ile doğru bağlamda buluşmalarına olanak sağlayan Programatik Çözümlerde 2018 trendleri şu şekilde belirlenmiş.

Yaygınlaşan Yapay Zekâ (AI): Büyük veri sahibi sektörlerde AI standart hale geldi. Doğal olarak e-ticaret bu sektörler arasında. Firmaların dijital platformları için geliştirdikleri çözümler ile rakiplerine fark attıkları ortada. Geleneksel hale gelen ‘makine öğrenimi’ nden ‘derin öğrenme’ yöntemlerine geçiş hızlandıkça daha fazla veri daha kısa sürede işlenerek doğru satın almanın gerçekleşmesini sağlamakta.

Reklamverenler ve yayıncılar arasında değişimler olacak.
Daha İyi Reklamlar Koalisyonu üyesi olan Google, istenmeyen reklamların engellenmesi için Chrome tarayıcılarda doğal reklam engelleme imkanı getirerek büyük bir adım atmış oldu. En ufak bir hatada reklamların engellenmesi sebebiyle, reklam şirketlerinin daha dikkatli davranmaları gerekmekte. Yetkili Dijital Satıcılar olarak da bilinen Ads.txt alanındaki gelişmeler de dijital reklamcılık alanında şeffaflığı artıracak gibi gözüküyor. Yayıncılar, dijital envanterlerini satması için şirketleri görevlendirirken, açıklık ve şeffaflık dijital tüketiciler için önemini artırıyor. Zira tüketiciler yayınlanan reklamların güvenilir olduklarında emin olmak istiyorlar.

Sunucu yönlü açık artırma, header bidding yöntemiyle beraber gelişim gösterecek.
Geçtiğimiz yıllarda sıklıkla kullanılan header bidding yöntemi, gerek reklam verenler, gerekse yayıncılar tarafından kolay yapısı sayesinde daha fazla kullanılmaktaydı. Sayfa yüklenme süresi ise olumsuz tarafıydı. Sunucudan sunucuya çözüm sayesinde sayfa yükleme süreleri hızlandı. Bu nedenle programatik teknolojisinin vazgeçilmezi olacağı beklenen header bidding yöntemiyle birlikte gelişim göstermesi kaçınılmaz.

20/02/2018

Leave a reply

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.